Protetik

Att få ha en mun med fungerande tänder betyder mycket för oss alla. Mister man en eller flera tänder finns det idag alternativ för att återställa funktionen och utseendet
Hela tandkronan på tänder med omfattande skador behöves ersättas med en konstgjord krona. Vi arbetar med Procera kronor, som är metallfria, samt starka keramiska kronor. Styrkan och passformen fås genom en datorstyrd framställning (CAD/CAM) av en extremt hållbar innerhätta av aluminiumoxid-keramik. På denna hätta bränns sedan ett färgat porslin i flera lager. Detta gör att du får en individuellt anpassad krona med maximalt estetiskt utseende.

Porslinskrona
Porslinskrona används när det saknas mycket av den naturliga tandsubstansen.

Porslinsbro
Saknas en eller flera tänder kan ett alternativ vara att göra en bro där man använder tänderna bredvid som stöd.
Vi på Vasa Tandklinik föredrar långsiktiga och hållbara lösningar. Det blir i de flesta fall både bekvämare och billigare för patienten i längden, än konventionella plastfyllningar. Den reparativa tandvården går alltmer mot keramiska lösningar. Kronor, fasader och inlägg görs i högkvalitativt porslin. Därför använder vi i huvudsak keramik. Konstruktionen cementeras med ett kompositcement. Resultatet är en vit, restaurerad tand.

Nytt revolutionerande porslin
Bättre estetik och ökad styrka.
Genom de nya neutrala intensivt opalicerande porslinsmassorna utan pigment, har vi fått ett material som liknar tandens emalj. Ljuset bryts vid genomgång i det genomskinliga materialets kristaller, vilket ger ett färgspel och dynamisk vitalitet av porslinstanden som vid en naturlig tand.

Fasader
Skalfasader breddar tänderna eller fyller ut mellanrum.
I de fall där utsidan av tänder i framtandsregionen är skadade på något sätt använder man sig av porslinsfasad, s.k. skalfasad. Det är tunna porslinsskal som cementeras fast på tandens framsida.
Om dina framtänder har många lagningar, kraftiga missfärgningar eller slitskador är det svårt att få ett bra resultat med enbart tandblekning.
Då är porslinsfasader att föredra. Fasaderna består av tunna, naturtrogna porslinsskal som limmas på tänderna. Färg och form utformas individuellt tillsammans med våra erfarna tandtekniker. Med hjälp av mycket tunna porslinslaminat och minimalt ingrepp i den egna tandvävnaden kan vi idag skapa mycket vackra leende. Du kanske vill förändra ditt utseende eller återskapa ditt gamla leende? Möjligheterna är många, och ni kan fråga oss på Vasa Tandklinik angående det som ni vill få reda på!

Porslins inlägg / onlägg (onlay)
Första gången en tand lagas är ofta hållbarheten lång. Med tiden slits både fyllningen och tanden. När tanden behöver en ny lagning går det inte alltid att göra en direkt fyllningsteknik som t ex komposit. Ett inlägg (inlay) eller onlägg (onlay) kan då ofta ge tanden en förlängd livslängd samt en fräschare känsla.
Idag kan vi förebygga många skador och om det trots allt uppkommer skador har vi flera moderna och kostnadseffektiva lösningar att erbjuda våra patienter på Vasa Tandklinik.