Tandblekning

Färgen på tänder kan variera av många olika anledningar och det är vanligt att de naturligt blir mörkare med åren. Men tänderna kan också färgas av tobak, viss sorts mat och dryck som kaffe, te och vin. Även vissa sjukdomar kan ge missfärgningar.

Varför ska du välja Philips Zoom?

 • Philips Zoom gör tänderna vitare med upp till åtta nyanser på 45 minuter.
 • Det är fullkomligt säkert. Philips Zoom är den enda blekningsprodukt som använder ACP (formlöst kalciumfosfat), som kliniskt har bevisats minska känslighet, skydda emaljen och förbättra tändernas lyster och lenhet,medan andra blekningsprodukter kan skada tänderna och tandköttet
 • Philips Zoom är endast tillgängligt på tandläkarmottagningar för att garantera optimal säkerhet.

INNAN BLEKNING

Innan du bleker, tänker på att:

 1. Alla kan få vitare tänder av blekning. Men utifrån sina egna förutsättningar.
 2. Det är svårare att bleka gråa tänder än gulbruna
 3. Det är bara tanden som bleks, inte vita fyllningar och kronor

Innan man bleker tänderna ska man undersökas av en tandläkare som bedömer om det går att bleka de missfärgningar som finns och avgör vilken metod som är lämplig. Om det finns hål så ska de vara lagade innan behandlingen börjar, och all tandsten ska tas bort. Det är också viktigt att man har en god munhygien.

Tandläkaren gör också en preliminär undersökning av vilka fyllningar som kan behöva bytas ut för att de ska stämma överens med de blekta tänderna när behandlingen är avslutad. De fyllningar och kronor man har kan inte blekas och påverkas inte av blekmedlet.

Om man ska få en krona eller bro i munnen kan man bleka egna, missfärgade tänder runtomkring för att få ett bättre helhetsinryck. Har man en gammal krona som är ljusare än de egna tänderna kan man också försöka bleka tänderna runt kronan så att färgskillnaden minskar.

Man bör ej bleka tänder om

 1. man har besvär med isande tandhalsar, blottlagda rot ytor, borstskador eller tunn emalj bör man inte bleka sina tänder. Med sådana besvär ökar risken för att man ska drabbas av biverkningar i form av isningar.
 2. man är gravid eller ammar. Eftersom det inte har gjorts några undersökningar om vilka bieffekter blekmedlet har på foster eller barn.

Tandblekningsmedel är kosmetiska produkter. De får inte användas av personer under 18 år

EFTER BLEKNING

 1. För bästa resultat bör man inte äta eller dricka något med starka färger, till exempel rödvin och blåbär, under behandlingen och några dagar efteråt.
 2. man ska ej röker eller snusar några dagar efteråt. Då bland annat färgämnen i tobaken kan göra att resultatet av behandlingen blir något sämre.
 3. Om man får besvär med ilningar eller irriterat tandkött efter blekning(som är ej vanlig med Philips Zoom), försvinner besväret oftast inom ett par dygn.

Hur bra resultatet av en blekning blir beror bland annat på

 • vilken typ av missfärgningar man har
 • hur länge missfärgningarna har funnits
 • tandens ursprungsfärg

Har man fyllningar som behöver bytas ut efter en blekning ska man vänta med detta i en till två veckor efter att behandlingen är klar. Det är viktigt för att tändernas färg ska stabiliseras, men också för att det inte ska finnas kvar rester av blekmedel. Sådana rester göra att de plastfyllningsmaterial som används inte stelnar ordentligt och då inte blir tillräckligt hårda.

Resultatet av en blekningsbehandling står sig i allmänhet i ett till tre år. Man kan i samråd med sin tandläkare upprepa behandlingen när så behövs.

Vad kostar tandblekning?

Att bleka tänder på  vår klinik kostar 3 000 kr.

Hur fungerar det?

För bästa resultat polerar vi alltid tänderna innan blekningen. Ditt tandkött skyddas noggrant med ett specialskydd innan vi applicerar Philips bleknings gel med väteperoxid. Väteperoxid bryter ned de molekylära bindningar som bildar fläckar på och i dina tänder. Det intensiva ljuset i LED-accelerator lyser på bleknings gelen, vilket gör processen ännu snabbare, och förbättrar blekningsresultatet med hela 40 %.

Som kund hos Vasa Tandkliniken får du alltid bra erbjudanden på tandblekning och produkter.

1.Fastställ vitheten med hjälp av VitaPan tandskalan, visa patienten och diskutera patientens förväntningar och hur ett troligt resultat kommer att bli.

2.Placera läpphållaren i munnen. Putsa tänderna noggrant med pimpsten

3.Applicera protector längs tandköttskanten utmed samtliga tänder.

4.Härda protectorn med ljusledaren, tills den blir stelnat.

 

5.Vi applicerar ett jämnt lager bleknings gel på framsidan av hela tandens yta.  Vid tandblekning används geler som innehåller ämnena karbamidperoxid eller väteperoxid. De bryter ned de molekylära bindningar som bildar fläckar på och i dina tänder
6.Vi ställer in ljusspridaren ca 1cm från tänderna och belys från mungipa till mungipa. Det intensiva ljuset i Philips Zoom LED-accelerator lyser på blekningsgelen,vilket gör processen ännu snabbare, och förbättrar blekningsresultatet med hela 40 %. Efter 15 minuter tar vi sugen och blästrar med vatten så att gelen sugs bort. Blästra torrt och upprepa beroende på styrka på gelen och uppnått resultat.
7. Vi gör färgtest med hjälp av Vitapan-skalan. För bästa resultat ska du skölja med fluor minst 2 gånger per dag under de närmaste tre dygnen.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.